БУДВИГ ДИЕТА: се користи како лек и превентива против рак, но и при заболен црн дроб и кардиоваскуларни болести, остеоартритис, остеопороза, Алцхајмер, дијабетес, мигрена и хроничен замор.
Според др Будвиг – креаторот на Будвиг диета:
Недостатокот на линолинска киселина предизвикува создавање на оксиданси, што потикнува ширење на канцер и развој на многу хронични пореметувања!!
Корисните ферменти на оксидансите се губат со термичка обработка на масло, но и поради солите и нитратите кои се користат при конзервирање на месо. Асимилација на кислород во телото се поттикнува со протеински состојки кои содржат сулфур и го прават маслото растворливо во вода, а ги има во ореви, сирење, лук, кромид, празилук и особено многу во бело меко сирење.
Мора да се користи само нерафинирано ладно цедено масло со висока содржина на линолинска киселина, а се внесува со храна која има соодветни протеини, бидејќи во спротивно ќе направи повеќе штета отколку корист.
Одлична комбинација е масло од ленено семе и бело меко сирење!!
При примена на Будвиг диета строго е забрането:
Шеќер, рафинирано бело брашно, масла и сол, рафинирани јаглени хидрати, хидрогенисана храна, путер и маргарин, конзервирано месо.
Будвиг диета – како изгледа еден ден
Доручек:
Во блендер се прави крема од 4 супени лажици младо сирење или јогурт, по 2 супени лажици масло од ленено семе и свежо сомелено семе од лен, сок од пола лимон, 1 банана, свежо сезонско овошје или 1 кафена лажица мед.
Ужина:
1 чаша свежо цеден сок од јаболко, морков, цвекло и целер.
Ручек:
Свежа зелена салата или салата од ротквици, морков, цвекло, се додава исецкан рен/магдонос/младо лукче. Зеленчук се вари на пареа, интегрален ориз, хељда или просо; посно месо или риба или сирење.
Ужина:
Чај од билки – Камилица, зелен чај, сок од свежо овошје, свежо сезонско овошје, коскено овошје.
Напомена: сите видови кекс, колачи и цереалии кои се направени од рафинирани шеќер/масло и брашно – да не се јадат!
Тоа се само празни и штетни калории.
Вечера:
18 ч., салата и зелен чук варени на пареа, супа од зеленчук; топол оброк од Хељда, овес, просо, јачмен или соја!
Намаз:
Се јаде засебно или како додаток на салати, зеленчук варен на пареа или варени житарки.
Плус миксаме 2,5 дл масло од Лен, 450 гр. младо бело сирење, 4 супени лажици мед и 5 супени лажици билно млеко (соја, ориз или бадем).
Будвиг диета: дополнителни информации
Повеќе за Budwig диета можете да прочитате на следните веб локации:
- https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/cancer-in-general/treatment/complementary-alternative-therapies/individual-therapies/budwig-diet
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/320352
- https://www.mskcc.org/cancer-care/integrative-medicine/herbs/budwig-diet-01
Ако те интересираат хербални (билни) рецепти, можеш да ги најдеш под категорија:
2022 Сите права се задржани. Политика за приватност – Услови