Пиперка – содржи дури 300% од дневните потреби за витамин Ц!

Состав и својства

Пиперките содржат голем број активни хемикалии. Тука спаѓаат и пигментите. Се работи за т.н. билни, т.е. Фитохемикалии. Голем број на фитохемикалии во пиперките имаат антиоксидативни својства. Пиперките ги има во разни бои, секоја боја содржи разни видови фитохемикалии.

Пиперките се разликуваат и по вкус – некои се благи, другите лути, сеедно, сите содржат многу витамин Ц и А. Имаат ниска енергетска вредност и идеални се за разни диети, поради изобилие со витамини и минерали, како на пр. Калиум.

Црвената пиперка е богат извор на витамин К, манган и молибден.

Кои се витамини има во пиперка?

Витамин А е благотворен за видот и против разни инфекции, витамин Ц подобрува имунитет и намалува ризик од појава на рак, витамин Б6 е многу значаен, поправа имунитет и го храни нервниот систем! Бета-каротен штити од некои видови рак, како рак на дојка на пример. Ликопен намалува ризик од рак на јајници.

Пиперката има антидепресивно и антисептичко дејство, отвора апетит и потикнува варење на храна, позитивно делува на бубрезите и цревата. Најдобро е да се јаде свежа, тогаш е најбогата со витамини и минерали. Има и витамини Б2 (рибофлавин), Б3 (нијацин), Б5 (пантотен), Б9 (фолацин).

Пиперката содржи Капсаицин, кој и дава лут вкус; лутата пиперка директно подобрува лачење на серотонин, допамин, окситоцин и ендорфин – хормони задолжени за нашите добри чувства. Делува и антивоспалително и со редовен внес превенира артритис, ублажува болки и добар е билен лек против диспепсија.

Испитувањата покажале дека Капсаицин има силно дејство и запира раст на клетки на рак на простата!

Пиперка – корисност

Лути пиперки намалуваат ниво на холестерол и триглицериди и спречуваат создавање на крвни тромбови. Народи кои редовно јадат чили имаат многу помал процент на срцеви заболувања, мозочни удари и тромбоза. Лутите пиперки подобруваат варење и со тоа подобро искористување на хранливите материи. Потикнуваат и слабеење.

Погрешно е мислењето дека внес на лута храна е причинител на чир на желудник!

Напротив, лутото ги убива штетните бактерии и стимулираат создавање на заштитни желудечни сокови. Редовен внес на лута пиперка (на пр. Чили) намалува потреба организмот да лачи инсулин кој намалува ниво на шеќер во крвта после јадење.

Помага против дијабетес тип 2!

Конзумирање на лута пиперка зависи од процентот на капсаицин во неа – лутата пиперка е многу лековита, но не треба да се претерува со нејзин внес, може да има контра ефект на здравјето. Отприлика, доволно е да се внесе 1-2 кафени лажички лута пиперка на ден.


Ако те интересираат хербални (билни) рецепти, можеш да ги најдеш под категорија:


2022 Сите права се задржани. Политика за приватност – Услови