БУДВИГ ДИЕТА: се користи како лек и превентива против рак, но и при заболен црн дроб и кардиоваскуларни болести, остеоартритис, остеопороза, Алцхајмер, дијабетес, мигрена и хроничен замор.

Според  др Будвиг – креаторот на Будвиг диета:

Недостатокот на линолинска киселина предизвикува создавање на оксиданси, што потикнува ширење на канцер и развој на многу хронични пореметувања!!

Корисните ферменти на оксидансите се губат со термичка обработка на масло, но и поради солите и нитратите кои се користат при конзервирање на месо. Асимилација на кислород во телото се поттикнува со  протеински состојки кои содржат сулфур и го прават маслото растворливо во вода, а ги има во ореви, сирење, лук, кромид, празилук и особено многу во бело меко сирење.

Мора да се користи само нерафинирано ладно цедено масло со висока содржина на линолинска киселина, а се внесува со храна која има соодветни протеини, бидејќи во спротивно ќе направи повеќе штета отколку корист.
Одлична комбинација е масло од ленено семе и бело меко сирење!!

Slika: Budwig dieta - Belo meko sirenje; Слика: Будвиг диета - Бело меко сирење
БЕЛО МЕКО СИРЕЊЕ

При примена на Будвиг диета строго е забрането

Шеќер, рафинирано бело брашно, масла и сол, рафинирани јаглени хидрати, хидрогенисана храна, путер и маргарин, конзервирано месо.

Slika: Peciva; Слика: Пецива.
БУДВИГ ДИЕТА – ПЕЦИВА

Будвиг диета – како изгледа еден ден

Доручек: 

Во блендер се прави крема од 4 супени лажици младо сирење или јогурт, по 2 супени лажици масло од ленено семе и свежо сомелено семе од лен, сок од пола лимон, 1 банана, свежо сезонско овошје или 1 кафена лажица мед.  

Ужина:

1 чаша свежо цеден сок од јаболко, морков, цвекло и целер.   

Ручек: 

Свежа зелена салата или салата од ротквици, морков, цвекло, се додава исецкан рен/магдонос/младо лукче. Зеленчук се вари на пареа, интегрален ориз, хељда или просо; посно месо или риба или сирење. 

Ужина:

Чај од билки – Камилица, зелен чај, сок од свежо овошје, свежо сезонско овошје, коскено овошје.

Напомена:  сите видови кекс, колачи и цереалии кои се направени од  рафинирани шеќер/масло и брашно – да не се јадат!
Тоа се само празни и штетни калории.  

Вечера:

18 ч., салата и зелен чук варени на пареа, супа од зеленчук;  топол оброк од Хељда, овес, просо, јачмен или соја!  

Намаз:

Се јаде засебно или како додаток на салати, зеленчук варен на пареа или варени житарки.
Плус миксаме 2,5 дл масло од Лен, 450 гр. младо бело сирење, 4 супени лажици мед и 5 супени лажици билно млеко (соја, ориз или бадем).       

Будвиг диета: дополнителни информации

Повеќе за Budwig диета можете да прочитате на следните веб локации:

  • https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/cancer-in-general/treatment/complementary-alternative-therapies/individual-therapies/budwig-diet
  • https://www.medicalnewstoday.com/articles/320352
  • https://www.mskcc.org/cancer-care/integrative-medicine/herbs/budwig-diet-01


Ако те интересираат хербални (билни) рецепти, можеш да ги најдеш под категорија:


2022 Сите права се задржани. Политика за приватност – Услови